Location:

Σχετικά με το Αποθετήριο "Πίθος"

Τι είναι

Το Αποθετήριο "Πίθος" της πύλης της κοινότητας My.Aegean.gr αποτελεί υποδομή οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου, που παρέχει ανοικτή διαδικτυακή πρόσβαση σε υλικό που παράγεται μέσα από δράσεις που αφορούν την κοινότητα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συνδεόμενες ή συνεργαζόμενες δράσεις & ομάδες. Το αποθετήριο συμβάλλει στη συστηματική συλλογή, οργανωμένη διαχείριση και ηλεκτρονική διάθεση ανοικτού περιεχομένου, ενώ παράλληλα, συνεισφέρει στην αποθήκευση και μακροχρόνια διατήρησή του. Ο σκοπός του αποθετηρίου είναι να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο σχετικό περιεχόμενο προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Συνιστά μια ενοποιημένη προσπάθεια διαμόρφωσης δομών ελεύθερης πρόσβασης για υποστήριξη και αρχείο υλικού. Βασικοί στόχοι των δομών αυτών είναι η πρόθεση για ανεξάρτητους (χωρίς την ανάγκη να βασιζόμαστε σε τρίτες εμπορικές υπηρεσίες-λύσεις) ανοιχτούς χώρους πρόσβασης και διατήρησης των αρχείων.


Περιεχόμενο και Χρήση

Το Αποθετήριο "Πίθος" της πύλης της κοινότητας My.Aegean.gr περιέχει υλικό που παράγεται μέσα από δράσεις της κοινότητας, τα μέλη της, τις φοιτητικές ομάδες του ιδρύματος ή παράλληλες δράσεις, άλλα και μεμονωμένους δημιουργούς. Με γνώμονα την αρχή της ανοικτής πρόσβασης, όλο το περιεχόμενο του αποθετηρίου είναι ελεύθερα προσβάσιμο, διευκολύνοντας την παρουσίαση του υλικού. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διάχυσης, προβολής και αξιοποίησής του από όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό.

Στο νεοσύστατο χώρο με το όνομα - διακριτικό τίτλο "Πίθος" (προσοχή: μην μπερδευτείτε με την ομώνυμη υπηρεσία του ΕΔΕΤ) θα βρείτε χώρους όπου ανεβαίνουν αρχεία μεγάλου όγκου συνήθως, δίχως να επιβαρύνονται άλλες δομές της πύλης. Οι χώροι αυτοί περιλαμβάνουν ήδη αρκετά αρχεία όπως υψηλής ανάλυσης βίντεο από θεατρικές παραστάσεις, συνθέσεις εκδηλώσεων ή υλικό από φεστιβάλς, είτε ομιλίες.


Σε ποιους απευθύνεται

Το αποθετήριο "Πίθος" της πύλης της κοινότητας My.Aegean.gr απευθύνεται σε όλα τα μέλη της κοινότητας, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αναζητήσει ή να ανατρέξει σε υλικό δράσεων μες στην πορεία του χρόνου. Το ανέβασμα-συλλογή υλικού γίνεται μέσω προ-συνεννόησης και με συντονισμό μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών-ανθρώπων ή ομάδων/συλλογικοτήτων που επιθυμούν κάτι τέτοιο.

 

Το περιεχόμενο που φιλοξενείται, παρέχεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών του για λόγους διάσωσης, διαφύλαξης και απρόσκοπτης διαθεσιμότητάς του, χωρίς κερδοσκοπικό όφελος. Αξιώνουμε το σεβασμό και ορθή τεκμηρίωση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων/φορέων.


Πληροφορίες και πόροι

Στον χώρο της ΦωτοGallery γνωρίζουμε ήδη πως από τη χρονιά 2007 διατηρούμε ένα πολύ πλούσιο αρχείο φωτογραφιών, που συνάμα τροφοδοτεί και υποστηρίζει φοιτητικές δράσεις & εκδηλώσεις του ιδρύματος με ειδικά άλμπουμς όπως αυτά των φοιτητικών ομάδων, ή της Πολιτιστικής Εβδομάδας ή άλλα π.χ. Ορκομωσίες ως λευκώματα διαχρονικής αξίας. Οι δομές αυτές εξελίσσονται και ανα-τακτοποιούνται εδώ και λίγο καιρό.

Η κίνηση γίνεται με μή-κερδοσκοπικά κριτήρια και με εθελοντική εργασία των ενδιαφερόμενων, σε μια αμεσοσυμμετοχική λογική δράσης, σεβόμενη τη θεμελιώδη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας MyAegean.

TL;DR  (εν συντομία)

Ο νεοσύστατος χώρος του Αποθετηρίου Υλικού "ΠΙΘΟΣ": http://pithos.myaegean.gr/ της κοινότητας MyAegean είναι ανοιχτός δίχως περιορισμούς.

Το υλικό διατίθεται για απευθείας download και δρα σαν μια "βιβλιοθήκη" ή όπως λέει κι η λέξη, "αποθετήριο" υλικού. Στόχος είναι η διατήρηση (preservation) & αρχειοθέτηση (archiving) υλικού ομάδων, δράσεων, εκδηλώσεων, ανεξάρτητη από τρίτους φορείς ή εμπορικές υπηρεσίες.

[Popular] Συζήτηση (στο forum της κοινότητας)

Το Αποθετήριο οπωσδήποτε μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη καλύτερα όσο προχωρά ο καιρός, αλλά αποτελεί μια άμεσης χρήσης λειτουργική δομή που προσφέρεται εδώ και καιρό πιλοτικά, για όλους. Προτάσεις, ιδέες και άλλες σκέψεις προς την βελτίωση των δράσεων & υπηρεσιών είναι πάντα καλοδεχούμενες και -φυσικά- όποιοι θέλουν μπορούν να βοηθήσουν άμεσα!
PITHOS.myaegean.gr Repository cover photo